Un comentariu

Proiect caritabil in Muntii Apuseni

Asociatia Culturala ”Mediasul nostru” Medias (jud. Sibiu), in parteneriat cu Primaria Comunei Sohodol (jud.Alba) organizeaza spectacolul caritabil ”S.O.S. BISERICA DIN VALEA VERDE!”. Evenimentul va avea loc duminica, 15 aprilie 2018, ora 16, si este gazduit de Restaurantul Balea din Campeni.

”Sunt aproape 20 de ani de cand am descoperit satul Valea Verde din Muntii Apuseni si, de atunci, merg foarte des acolo, la prieteni dragi. Recent, am aflat ca bisericuta din sat e bolnava tare si ca necesita reparatii urgente, dar posibilitatile financiare ale zonei sunt extrem de limitate. Si m-am gandit ca putem da o mana de ajutor, aplicand si acolo un model intalnit frecvent la Medias: organizarea de spectacole caritabile, pentru strangerea de fonduri. Asa s-a nascut acest spectacol, la care ne bucuram de prezenta indragitului interpret de muzica populara Nicolae Furdui-Iancu, fiu al comunei Sohodol (jud.Alba), de care apartine si satul Valea Verde. De asemenea, apelului nostru au raspuns si prietenii din Trupa de teatru nescris ”Constantin Iugan” din comuna Sant (jud.Bistrita-Nasaud), pe care i-am avut deja de doua ori pe scena Zilelor Culturii Ortodoxe, la Medias. Ne vor fi alaturi si artisti locali, Grupul instrumental ”DOR” si Ansamblul folcloric”BRADEANA”, ambele din comuna Sohodol. Desigur, Primaria comunei Sohodol ne este partener in acest proiect, cum este si normal. Asteptam cu drag pe oricine doreste sa ne fie alaturi, daca nu fizic, macar financiar, prin donatii care pot fi facute direct in contul BCR – filiala Campeni: RO93RNCB0008021264880003 – Parohia Ortodoxa Peles, Filia Valea Verde”, spune Camelia Starcescu, initiatoarea acestui demers.

Satul Valea Verde este situat pe cumpana de ape a raurilor Ariesul Mic si Crisul Alb, la o altitudine cuprinsa intre 800-1000 m. Biserica din sat dateaza din jurul anului 1822 si are hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Initial, aceasta era o constructie de mici dimensiuni, in totalitate din lemn si acoperita cu sindrila. In anul 1891, biserica si-a schimbat structura arhitecturala, cladirea fiind extinsa, iar peretii din lemn tencuiti. Acoperisul a fost refacut, tot cu sindrila, in jurul anilor 1975–1980. Inainte de inceputul anilor `90, la biserica au fost facute ultimele interventii, acoperisul fiind invelit cu tabla. Trecerea timpului si-a pus amprenta si asupra lacasului de cult, aflat azi intr-o avansata stare de degradare.

Interventii necesare: racordare la electricitate, pietruire drum de acces, imprejmuire, amenajare grup sanitar, consolidare fundatie, drenaj in jurul bisericii, revizuire acoperis, jgheaburi si burlane, renovare fatade, inlocuire ferestre, inlocuirea pridvorului de caramida cu unul din lemn, cel existent fiind desprins de corpul central al bisericii, racordare la o sursa de apa.

Valoarea acestui monument este inestimabila, de aceea am initiat acest demers de strangere de fonduri, nadajduind ca gestul nostru va gasi ecou si in alte inimi credincioase, doritoare sa restaureze aceasta comoara si, odata cu ea, poate o parte din insasi fiinta lor.

1 comments on “Proiect caritabil in Muntii Apuseni

  1. Nu stiu cine sunteti,dar va multumesc,va multumesc pentru ca la aceasta biserica am fost botezata,aici mergeam cu drag duminicile ,aici eram convinsa ca Duhul lui Dumnezeu este prezent,aici am avut cununia religioasa,aici era pe acea vreme preot un om deosebit,un sfant fara sa exagerez un om modest ,inteligent si bun care stia sa sadeasca in oameni dragoste si devotament.Era pacat sa se darame,iar noi cei care am trait jumatate de viata in acele locuri sa stam impasibili.Felicitari! Bunul Dumnezeu sa va insoteasca viata.

Lasă un comentariu