Lasă un comentariu

Activitatile asociatiei

ANUL 2014

 • Expozitia „ Arta Medieseana”

Organizarea la sediul Asociatiei a unei expozitii de arta plastica dedicata a patru artisti plastici medieseni consacrati : Ioan Sarlea, Grigore Muntean, Ladislau Volgyesi si Emil Muresan alaturi de care a fost invitat o tanara artista plastica debutanta Julia Ilica Hatt. Prin acest gen de proiecte Asociatia isi propune sa incurajeze si sa sustina tinerii artisti amatori debutanti si sa-i introduca cu sprijinul si prin intermediul artistilor plastici consacrati in circuitul expozitional. Vernisajul a avut loc la sediul Asociatiei, in data de 30 ianuarie 2014, iar expozitia a fost deschisa zilnic pentru publicul doritor, timp de o luna de la data vernisarii ei.

 • Organizarea traditionalului joc de „TURU”

Organizarea jocului traditional de Turu, din Duminica Pastilor, un obicei de traditie pentru Medias, a fost organizat, ca si in anii precedenti, de catre Asociatia culturala „Mediasul Nostru”, asigurand suportul logistic ( diplome, cupe, tricouri etc.), mediatic ( promovare, mass-media ) si partial financiar ( costurile legate de premierea participantilor etc. )

 • Lansarea volumului “Sperante pe cartela”

 Volumul “Sperante pe cartela” coordonat de jurnalistul si presedintele Asociatiei Mircea Hodarnau, a fost un proiect editorial derulat si sustinut de Asociatia culturala „Mediasul Nostru”  care prezinta povestea a patru tineri din Medias care au avut curajul sa se ridice impotriva regimului condus de Nicolae Ceausescu. Curaj care i-a dus direct in atentia Securitatii, fiind anchetati sub acuzatia de propaganda si actiuni impotriva oranduirii socialiste, riscand o condamnare intre 5 si 15 ani. Cartea si-a propus sa aduca in atentia mediesenilor si nu numai, o pagina din istoria locala recenta, aproape deloc cunoscuta pana la acel moment. Ineditul cartii,  precum si intensa mediatizare, inclusiv pe plan judetean si regional, au creat un interes deosebit in jurul acestui proiect editorial impunand reeditarea volumului. Lansarea cartii a avut loc in data de 17 mai 2014, la Casa gazelor Naturale, in prezenta unui public numeros.

 • Lansarea volumului de poezii “La Ceas de Taina” de Maria Cozmescu

Lansarea celui de al treilea volum de poezii a profesoarei Maria Cozmescu, membra a Asociatiei, a avut loc in data de 12 iunie 2014, si a fost organizata si gazduita la sediul Asociatiei culturale “Mediasul Nostru”. Pe langa valoare cultural-literara certa, evenimentul a avut si un scop caritabil, suma rezultata din vanzarea cartii si donatiile publicului prezent a fost donata, prin intermediul filialei Medias a Crucii Rosii, unor copii orfani din localitatea Boian.

 • Sedinta festiva – 26 iunie

In data de 26 iunie 2014 Asociatia culturala „Mediasul Nostru” a organizat o “masa rotunda”, avand ca teme proiectele viitoare ale asociatiei in sustinerea si dezvoltarea vietii cultural-artistice mediesene, apecte de interes cultural si social legate de orasul nostru, la care au fost invitati, alaturi de membrii asociatiei, oameni de cultura si arta ai comunitatii, publicisti, scriitori etc. Evenimentul a fost prilejuit de revenirea in tara a presedintelui de onoare al Asociatiei, omul de cultura Michel Tanase.

 • Lansare de DVD – “Terapia Rose” vol.1.

In data de 25 septembrie 2014, la ora 17:00, mediesenii au fost invitati la lansarea DVD-ului “Terapia Rose” vol.1. Evenimentul s-a desfasurat la Casa Gazelor Naturale. Dupa sase luni de colaborare dr. Ladislau Rosenberg si jurnalistul Mircea Hodarnau au lansat un material multimedia in premiera la Medias. DVD-ului “Terapia Rose”, vol. 1 incearca sa combine si sa amplifice informatiile referitoare la diverse domenii de aplicare ale terapiei “Rose”, prin puterea sinergica a unor filme video, cu textul si imaginile aferente.

 • Simpozion 94 de ani de la infiintarea Scolii militare de Aviatie Medias

 Vineri, 17 octombrie 2014, de la ora 13.00,  Casa Gazelor Naturale  a gazduit  Simpozionul  ”Scoala tehnica de aviatie Medias – prestigioasa institutie de invatamant militar romanesc”. Tema centrala a simpozionului a fost marcarea celor 94 de ani scursi de la infiintarea, prin decret regal de catre Regele Ferdinand I a Scolii militare de Aviatie, initial in Bucuresti, fiind mutata, dupa un an la Medias. Cu acest prilej au fost prezentate si rememorate principalele momente si etape din evolutia si dezvoltarea Scolii militare de Aviatie, personalitatile si evenimentele care i-au marcat existenta dar si performantele si rolul deosebit care l-a avut in domeniul aviatiei romanesti militare si civile, in cel aproape un secol de existenta. Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia Cadrelor militare in rezerva Medias in colaborare cu Club Rotary, Asociatia Culturala “Mediasul Nostru” si Asociatia Inteleptilor in sprijinul societatii.

 • Campania SHOE BOX 1-15 decembrie 2014

Campania SHOE BOX este un proiect derulat la nivel national, cu scop caritabil, de strangere de jucarii, dulciuri si articole de imbracaminte pentru copii de diverste varste, care mai apoi sa fie oferite, sub forma de cadouri de Craciun copiiilor defavorizati.

In cele cinci zile de colectatre a pachetelor membrii Rotaract Medias si ai Asociatiei “Mediasul Nostru” au reusit, prin bunavointa si generozitatea mediesenilor, sa adune peste 400 de pachete, depasind numarul, si asa impresionant, de cadouri stranse in 2013. Donatiile au luat drumul Leaganului de copii de la Nades, Scolii cu clasele I- VIII George Popa, de unde au fost distribuite familiilor nevoiase a caror copii invata in aceasta scoala, dar si altor familii cu copii cu o situatie materiala precara din Agarbiciu si Axente Sever.

 • Activitate publicistica

Publicarea de  articole periodice in publicatia Monitorul de Medias, care a oferit pe tot parcursul anului curent un spatiu editorial Asociatiei. Tematica articolelor : aspecte inedite din istoria locala contemporana, aspecte din viata si activitate personalitatilor culturale si stiintifice mediesene, diverse studii asupra toponimiei locale etc.

ANUL 2013

 •   La sediul asociatie au fost expuse lucrari ale pictorilor medieseni, fiind deschisa o expozitie permanenta.
 •   8 Martie 2014 – o seara culturala dedicata mediesencelor cu ocazia Zilei Internationale a Femeii a fost organizata la sediul asociatiei.
 •   14 Martie 2013 – la Primaria Medias in Sala Daniel Thellmann a avut loc Adunarea Generala a asociatiei si alegerea noului comitet director.
 •   18 Martie 2013 – la sediul asociatiei a avut loc o conferinta de presa. Tema conferintei a fost activitatea desfasurata in ultimii 2 ani, alegerea noului comitet director, care a avut loc in data 14 martie cu ocazia adunarii generale si prezentarea proiectelor pentru urmatoarele 3 luni din 2013.
 •   9 Aprilie 2013 – Chiar daca asociatia noastra este una culturala, nu putem ignora ceea ce se intampla din punct de vedere economic in orasul in care ne-am nascut si crescut. Comitetul director al Asociatie Culturale Mediasul Nostru a decis sa ii invitam pe membrii asociatiei, familiile acestora si cetatenii Mediasului sa participle la Mitingul de Protest impotriva mutarii sediului Societatii Nationale de Gaze Naturale Romgaz SA la Bucuresti.
 •   28 Aprilie 2013 – Ioan Alexandru Elenes si Angela Ionescu au expus de la orele 18:00, la sediul Asociatiei Muntele Athos Schitul Prodomul Romanesc din str. Virgil Madgearu. Expozitia de pictura “De Florii, Icoane intre Flori”. Evenimentul a fost organizat de asociatia nostra in colaborare cu asociatiile Muntele Athos Schitul Prodomul Romanesc si Filantropia “Buna Vestire” Medias.
 •   5 Mai 2013 – am organizat traditionalul joc de Turu.
 •   21 Iunie 2013 – de la orele 17:00, membrii asociatiei au fost prezenti la Gradina de Vara Traube unde au fost premiati seniorii asociatiei care au varsta de peste 80 de ani.
 •   Asociatia Culturala „Mediasul Nostru” anunta organizarea workshopului de canto din perioada 5 – 6 august 2013 cu una dintre vocile de aur ale Mediasului. Claudia Streza si-a inceput cariera muzicala in orasul de pe Tarnava Mare dar momentan locuieste in Olanda unde sustine concerte dar si preda canto. Din pacate a fost nevoie de anularea evenimentului datorita aparitiei unor probleme care au necesitat prezenta urgenta a Claudiei Streza in Olanda.
 •   Am promovat constant Galeria de arta ,,Natura si Fantezie” – un proiect al Directiei Municipale pentru Cultura Medias destinat promovarii si sustinerii vietii artistice mediesene – de luni pana vineri, in intervalul orar 10-12. Galeria ofera prilejul mediesenilor sa (re)descopere cele mai reprezentative lucrari ale artistului plastic Emil Muresan : sculpturi in piatra, colaj, modelaj si celebrele tablouri in panza de paianjen.
 •   11 Octombrie 2013 – Asociatia Culturala “Mediasul Nostru” a sustinut financiar si popularizat aparitia volumului “Ioan Moraru, nume de referinta de pe Valea Tarnavei Mari”, editata sub ingrijirea domnilor Tiplea Mircia si Trifa Marin Gheorghe. Volumul a fost editat cu sprijinul financiar al Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret, Asociatiei Culturale „Mediasul Nostru” si al Clubului Rotary.
 •   17 Octombrie 2017 – La Casa Gazelor Naturale am organizat Centernarul dr. Octavia Fodor, impreuna cu Liceul Teoretic ‘St.L.Roth” si FDGR Medias.
 •   19 Octombrie 2013 – Lansarea volumului “Mediasul radiofonic 1950 -2013”la Sibiu la Facultatea de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii “Lucian Blaga. Volumul a aparut in colectia BIBLIOTECA MVSEI MEDIENSIS a Muzeului Municipal Medias si a fost editat impreuna cu Directia Municipala pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret Medias, Asociatia Culturala “Mediasul Nostru” si Ippon Med.
 •   26 Octombrie 2013 – Lansarea volumului “Mediasul radiofonic 1950 -2013” la Medias la Casa Gazelor Naturale.
 •   19 Noiembrie 2013 – Epoch Times Romania, Asociatia Culturala „Mediasul Nostru” si Casa Gazelor Naturale au organizat la Medias vizionarea filmului: „FREE CHINA: Curajul de a crede”, distins cu 6 premii internationale, si la prezentarea bestseller-ului: „Organele Statului”. Evenimentul a avut loc la Casa Gazelor Naturale de pe Sos. Sibiului nr. 5, Medias incepand cu orele 17.00, cu intrare libera.
 •   20 Noiembrie 2013 – Doctorul Octavian Fodor are o placa comemorativa la Medias. Asociatia Culturala ”Mediasul Nostru” in colaborare cu Liceul Teoretic St. L. Roth si FDGR Medias au montat o placa comemorativa in data de 20 noiembrie la Liceul St. L. Roth.  Evenimentul a fost anuntat public cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea medieseanului Octavian Fodor. Medic de profesie, Fodor a fost membru titular al Academiei Romane si autorul a peste 500 de lucrari de specialitate  dar si un pasionat de literatura.

 

 •   10 Decembrie 2013 – Parohia “Buna Vestire”, Asociatia Culturala “Mediasul Nostru” si Directia pentru Cultura a Municipiului Medias au organizeazat la Sala Traube concertul “Armonii de Craciun”. Au cantat, de la ora 18:00, Corala “Sfintii Arhangheli” a Catedralei Ortodoxe Medias, Ansamblul Lumina Lina si Ceata de colindatori din Alma Dumbraveni. Invitat special al concertul a fost Corul Cantus Domini din Bucuresti. Intrarea a fost libera si sala arhiplina

 

 •   Shoebox la Medias. In perioada 15 noiembrie – 13 decembrie am primit la sediu asociatiei aproximativ 200 de cutii. Le multumim tuturor mediesenilor care au participat la campanie, celor mici de la gradinitele Piticot si din cartierul Dupa Zid, prietenilor de la Crucea Rosie filiala Medias si companiei Transgaz SA. Pachetele au ajuns la mai multi copii care provin din cadrul unor familii defavorizate din Medias.
 •   Pe parcursul anului presedintele fondator Michel Tanase si actualul presedinte Mircea Hodarnau au participat la emisiuni radiofonice sau de televiziune pentru a promova cultura medieseana, unele dintre ele fiind inregistrate in sediul asociatiei.
 •   In anul 2013 asociatia a inceput colaborarea cu saptamanalul “Monitorul de Medias” unde publica periodic articole despre cultura medieseana. Intanirile si sedintele colectivului de redactie au loc in sediu asociatiei.

ANUL 2011

Activitatile asociatiei desfasurate in anul  2011:

– Maialul” sepctacol traditional desfasurat de Rusalii in „Greweln”.

-Jocul sportiv traditional „Turu”.

– Maraton ciclistic medieval.

– Expozitie de pictura pentru copii.

– Presa scrisa oglinda vietii culturale, sociale, economice a municipiu­lui Medias. (Prin acest proiect, institutia noastra intentioneaza sa colectioneze, sa copieze pe format electronic, sa le stocheze, sa le multiplice, si apoi la sfarsitul fiecarui an calendaristic sa se ofere institutiilor de cultura si invatamant, muzeelor, bibliotecilor, etc., deoarece s-a constatat ca dupa anul 1990, nu s-au mai pastrat colect cu ziarele si revistele aparute in plan publicistic mediesan si judetean.

 – Realizarea albumului omagial Asociatia culturala „Mediasul Nostru” Un deceniu de activitate (2001-2011)”.

– Editare lucrare „Gaz Metan echipa fanion a fotbalului mediesan” – Tiplea Mircea.

–  Expozitii de pictura apartinand artistului Grigore Munteanu.

– Simpozion stiintific „Momente din istoria exploatarilor gazefiere dinRomania” – Dumitru Chisalita.

–  Expozitii de pictura apartinand artistului Grigore Muntean.

–  Concert de colinde sustinut de corurile ecumenice din Medias si ansamblul „Icoane” condus de loan Bocsa.

Anul 2010

– „Maialul” spectacol traditional desfasurat de Rusalii in „Greweln”.

– Jocul sportiv traditional „Turu”.

– Lansare de carte „Sinodul I ecumenic de la Niceea (325) si actualitatea sa in contextul ecumenismului actual” – Preot Dr. Achim Sarasan .

– Lansare album foto „Scoala Tehnica de Aviatie Medias” – Tiplea Mircea.

– Montarea a 135 de placute de marmura cu inscrisul numelor eroilor inhumati in „Cimitirul Eroilor” Medias.

–  Realizare albumn „Natura si fantezie” dedicat artistului Emil Muresan.

–  Realizarea lucrarii „Aviatia si Marea Unire” – Tiplea Mircia

 – Realizarea machetei „Medias 1920″ executata din lut de sculptorul Volgyesi Ladislau.

–  Maraton ciclistic medieval.

–  Adunare festiva cu ocazia inmanarii „Diplomei de excelentă” pentru membrii asociatiei care au împlinit 75 de ani

 – Donaţie de carte, proiect educational „Dragoste de carte” destinat elevilor din mediul rural catre scolile generale din localitatile Agarbici, Seica Mare, Tirnava si Blajel.

–  Concert de colinde sustinut de corurile ecumenice din Medias si ansamblul „Icoane” condus de loan Bocsa.

– Expozitii de pictura apartinand artistului Grigore Muntean.

ANUL 2009

– „Maialul” spectacol traditional desfasurat de Rusalii in „Greweln”.

–  Jocul sportiv traditional „Turu”.

–  Amplasarea unei placi de marmura comemorative pe cladirea Scolii Generale „George Popa” Medias.

–  Amplasarea unei placi de marmura comemorative pe cladirea Gimnaziului mixt roman Medias cu ocazia implinirii a 75 de ani de existenta.

–  Simpozion „Bisericile vechi din Medias” – Michel Tanase.

– Parteneriat cu diferite asociatii si fundatii privind construirea machetei avionului „Vuia nr. 1″.

 – Maraton ciclistic medieval.

– Expozitie de grafica executata de artistul Volgyesi Ladislau.

Anul 2008 

–  Jocul sportiv traditional „Turu”.

– „Maialul” spectacol traditional desfasurat de Rusalii in „Greweln”.

– Expozitie lucrari panza de paianjen artist Emil Muresan.

– Maraton ciclistic medieval Asociatia sportiva „Dianthus”.

– Expozitie de picture realizata de elevii Scolii „Mihai Eminescu”.

– Simpozion stiintific „File din istoria aviatiei romanesti”, prezentat de cpt. Comandor Tiplea Mircea.

– Intalnire omagiala cu membrii Asociatiei culturale „Mediasul Nostru”, la Sala „Traube”.

– Expozitie de pictura apartinand artistului Grigore Muntean.

– Concert de colinde sustinut de Corurile reunite ale cultelor din Medias.

ANUL 2007        

– „Maialul” spectacol traditional desfasurat de Rusalii in „Greweln”.

–  Jocul sportiv traditional „Turu”.

–  Simpozion stiintific „Momente din istoria exploatarilor gazefiere din Romania” – Dumitru Chisalita.

–  Expozitie de pictura si sculptura – Emil Muresan.

–  Simpozion stiintific „Scoala militara de aviatie Medias” –  prezentat  de cpt. Comandor Tiplea Mircia.

–  Expozitie de pictura realizata de elevii scolilor din municipiul Medias.

–  Maraton ciclistic medieval.

– Concert de colinde sustinut de corurile ecumenice din Medias si ansamblul „Icoane” condus de loan Bocsa.

Anul 2006

– „Maialul” spectacol traditional desfasurat de Rusalii in „Binderbubi”.

–  Jocul sportiv tradiţional „Turu”.

– „Balul Strugurelui”.

–  Simpozion: „25 de ani de la zborul primului roman in spatiu Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu”,  prezentat de cpt. Comandor Tiplea Mircia.

–  Expozitie de pictura „1 iunie – Ziua Copilului” elevii Scolii „Hermann Oberth”.

–  Maraton ciclistic medieval.

–  Lansare de CD „Ave Maria” – Marilena Goia Policea, Horea Lup.

ANUL 2005

Expozitie de diapozitive „Alpii pe bicicleta” – Asociatia „Dianthus”.

– Intalnire cu Echipa Romaniei care a escaladat Everestul  –  Andone Adrian.

– Expozitie aniversara „50 de ani de activitate a artistului Emil Muresan”.

 -„Maialul” sepctacol traditional desfasurat de Rusalii in „BinderBubi”.

 – Jocul sportiv traditional „Turu”.

– Expozitie de pictura realizata de elevii Scolii „Mihai Eminescu”.

– Concert de colinde sustinut de Ceata de colindatori din Alma- Dumbraveni.

ANUL 2004

– „Maialul” spectacol traditional desfasurat de Rusalii in „BinderBubi”.

– Jocul sportiv traditional „Turu”.

– Prezentarea lucrarii „Vechi familii romanesti in Medias”- Michel Tanase.

– Lansarea filmului „95 de ani de la descoperirea gazelor naturale pe teritoriul romanesc” – Dumitru Chisalita.

– Sarbatorirea persoanelor de varsta a lll-a.

– Lansare de carte „Momente din istoria gazelor naturale in Romania” – Dumitru Chisalita.

– Expozitia „Tablouri din paie” – loan Todoran.

– Concert de colinde sustinut de corurile ecumenice din Medias si ansamblul „Icoane” condus de loan Bocsa.

ANUL 2003

– Expozitie de pictura si sculptura cu exponate realizate de artistul Emil Muresan.

– Jocul sportiv traditional „Turu”.

– „Maialul” spectacol traditional desfasurat de Rusalii in „BinderBubi”.

– Expozitie lucrari panza de paianjen – artist Emil Muresan.

– Prezentarea lucrarii „Marturiile unui vechi mediesean” – Ioan Lupu.

– Prezentare: Reuniunea meseriasilor romani din Medias – Maria Piteiu.

– Recital de poezie – Argentina Tataru.

– Concert de pian – Ioana Gheorghiu si Kristian Herman.

– Concert de colinde.

ANUL 2002

– Semnificatia „postului” prezentat de preotul Sarasan Achim.

– Recital de pian Andrei Rusu, Cristina Negrea si Kristian Herman.

 – Concert de pricesne Corul Bisericii Greco-catolice.

-Simpozion: „Medias 725″ realizat in colaborare cu Asociatia Profesorilor de Istorie Medias si Cercul Militar Medias .

– Expozitii de pictura realizata de elevii Scolii „Mihai Eminescu”.

– „Maialul” sepctacol traditional desfasurat de Rusalii in „BinderBubi”.

 – Concert de colinde Biserica „Sf. Margareta”.

ANUL 2001

– Sarbatoarea „Strugurelui” in Ardeal.

– Concert de colinde sustinut de Corul Bisericii Greco-catolice .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: